Aranżacja mieszkania, w nowo oddanym do użytku budynku śląskiego architekta Jana Pallado, miała przede wszystkim na celu powiększenie wnętrza i zapewnienie mieszkańcom nowej przestrzeni życiowej oraz miejsca do przechowywania. Koncepcja utrzymywała połączenie nowoczesnego i funkcjonalnego wnętrza z tradycją. Wspomnienie o poprzednich epokach zachowane zostało w meblach i elementach wykończeniowych, które łączą tradycję architektury z lat 50-tych i 60-tych z ultranowoczesnymi rozwiązaniami. Całość tworzy niezwykle ciekawą, romantyczną kompozycję. W mieszkaniu pierwotnie przewidziano trzy sypialnie, łazienkę, garderobę i salon połączony z kuchnią. Zdecydowano się na powiększenie salonu, dodaniu osobnej toalety, przeprojektowaniu garderoby i połączeniu dwóch sypialni w jeden pokój dla małych dzieci. Tym samym uzyskano przestronne wnętrza zaspakające potrzeby klientów.

Ważne jednak były sprytne rozwiązania multimedialne. By podnieść efektywność kina domowego zainstalowano na ścianach i na suficie absorbery akustyczne, które w połączeniu z rzutnikiem i elektrycznie wysuwającym się ekranem tworzą niezapomnianą atmosferę. Podobne rozwiązanie zastosowano w sypialni wykorzystując absrober ścienny umieszczony nad łóżkiem. Wszystko zintegrowane z wnętrzem, służąc w głównej mierze do zniwelowania niechcianego pogłosu. Bardzo ważnym dla Nas krokiem jest wykorzystanie materiałów naturalnych i ekologicznych. Dlatego nie mogło zabraknąć m.in drewna, które wykorzystane zostało w łazience i w toalecie ale jak również w formie parkietu w salonie i kuchni. Na ścianach, farby na bazie wody – firmy Flugger, która od lat specjalizuje się w produkcji bezpiecznych dla środowiskach farb.

 

  • POWIERZCHNIA \\ 85M2
  • INWESTOR \\ PRYWATNY
  • LOKALIZACJA \\ KATOWICE
  • REALIZACJA \\ 2014
  • AUTOR \\ INŻ. MGR. ARCH MAREK JOCHYMCZYK