Celem opracowania było stworzenie nowoczesnego kompleksu hotelowego wraz ze stokiem narciarskim w Lalikach, Gmina Milówka. Cały opracowany teren liczy 64 349 m2, jego znaczna część jest zadrzewiona, a od strony północnej przylega bezpośrednio do lokalnej drogi. Cały teren przybiera formę i kształt szczytu górskiego, co znacznie utrudnia zlokalizowanie inwestycji.

Założeniem projektu było stworzenie obiektów wkomponowanych w szczyt górski, tak by nie zakłócić widoku z niedaleko oddalonego punktu widokowego oraz wykorzystać dach głównego obiektu jako zielony taras. W podziemiach ukryto komunikację pieszą, pomiędzy obiektami oraz główny parking podziemny obsługujący hotel, stację narciarską i budynek restauracji, z których składa się projektowany kompleks. W przedstawionej koncepcji budynek hotelu nawiązuje do ideologii domu atrialnego. Bryła hotelu posiada dwa wnętrza – dziedzińce, gdzie zlokalizowano strefy wypoczynku (centrum spa) oraz rekreacji (baseny, sauny), definiując tym samym ograniczoną przestrzeń użytkową. Mocne horyzontalne podziały przy małej wysokości z dużą regularnością tworzą modernistyczny wygląd budynku. Lekkości nadaje podwieszenie części południowej obiektu i otwarcie dziedzińców na zbocze – umożliwiając bezpośredni kontakt z naturą i fantastyczny widok na Polskie Tatry.

Główne wejście do hotelu, znajduje się pod ziemią. Dostępne jest z poziomu parkingu oraz dla osi komunikacyjnej restauracja – stacja narciarska. Dodatkowe wejście do holu głównego hotelu, znajduje się na dachu budynku. Pełni on funkcję wyjścia na taras widokowy. Budynek został podzielony na poszczególne strefy (usługa, rozrywka i rekreacja). Zaprojektowano 162 pokoje hotelowe w standardzie **** plus dodatkowo 13 apartamentów exlusive. W strefie rozrywki dostępne są: strzelnica, kręgielnia, klub nocny, sale zabaw dla dzieci i młodzieży, a w strefie rekreacji: baseny, sauny, siłownia, salony SPA&Wallness i strefa jogi. Dla klientów biznesowych projektanci zaproponowali trzy sale wykładowe na 500 osób, które można indywidualnie dzielić, by spełnić każdą potrzebę. W budynkach ościennych zaprojektowano restaurację na 200 osób wraz z dodatkowymi 8 pokojami gościnnymi, co daje możliwość funkcjonowania mu nie zależnie od hotelu i umożliwia organizację wszelkich imprez okolicznościowych oraz stację narciarską z mini barem, wypożyczalnię nart, suszarnię.

  • POWIERZCHNIA \\ 15 500m2
  • INWESTOR \\ PRYWATNY
  • LOKALIZACJA \\ LALIKI, GMINA MILÓWKA
  • REALIZACJA \\ 2015
  • AUTOR \\ MGR INŻ. ARCH MAREK JOCHYMCZYK; INŻ. ARCH JANUSZ ROŻEK