Mieszkanie czy dom, to miejsca gdzie człowiek musi czuć się swobodnie i bezpiecznie. Stworzenie takiego miejsca, opierać się powinno na ścisłej współpracy pomiędzy Architektem i klientem. Określenie złotego środka zawsze leży w potrzebach Naszych klientów. W projekcie tego mieszkania cel był jasny, otworzyć na salon kuchnie i optycznie powiększyć całe mieszkanie. Wyzwanie nie małe, gdyż powierzchnia do zagospodarowania niewielka.

Pokój dzienny musiał przemienić się w salon, jadalnie i kuchnię. Nie obyło się bez usuwania zbędnych przegród. Problem pojawił się przy określaniu funkcjonalności całego mieszkania. Okazało się, że metraż jest zbyt mały na tak wiele potrzeb. Praca wymagała dokładności i szerokiej analizy, dzięki temu stworzono dodatkowe szafy i schowki. Stare pomieszczenie kuchni zmieniło się w schowek, zabudowaną lodówkę oraz spiżarnie, rozwiązując tym samym wcześniejsze problemy.

Strefa kuchni płynnie przechodzi w strefę dzienną, dzięki jasnej barwie mebli oraz schludnym połączeniu płytek heksagonalnych z ciemną drewnianą podłogą. Celowo, nigdzie nie widać jasno określonych granic.

Na ścianach pojawiła się biel i szarości połączone z odcieniem błękitu, w celu optycznego powiększenia pomieszczeń. Ściana telewizyjna – jest surowa, pokryta płytami betonowymi. Akcentem ocieplający chłodny wygląd mieszkania jest drewno. Drewniana podłoga, blaty, parapety,“półka pod TV” – wszystko dębowe. Pomieszczenia oświetlają stare dobre lampy zbierane od lat przez właścicieli, każda z nich ma swoją historię i swoje wspomnienia, dlatego nie mogliśmy ich zastąpić nowymi produktami, ale uratować te stare od zapomnienia.

Rzeczą niewyobrażalnie trudną jest przeobrażenie mieszkania z lat 60, na mieszkanie nowoczesnych ludzi z ich obecnymi potrzebami. Tak trudny cel jest do osiągnięcia, wówczas gdy nie myślimy “kanałowo”, a otwieramy nasze umysły na nowe rozwiązania i zmianę starych, złych przyzwyczajeń. Nowe lub odświeżone mieszkanie to impuls do wielkich zmian, który każdy z nas, raz do czasu potrzebuje.

  • POWIERZCHNIA \\ 54m2
  • INWESTOR \\ PRYWATNY
  • LOKALIZACJA \\ KATOWICE
  • REALIZACJA \\ 2015
  • AUTOR \\ MGR INŻ. ARCH MAREK JOCHYMCZYK