Projekt tego apartamentu to kontynuowanie pięknej historii, którą rozpoczęliśmy z klientami w 2014 roku. Poznanie dokładnie Inwestorów pozwoliło przeprojektować mieszkanie deweloperskie na bardziej przyjazne i spełniające wszystkie potrzeby nowych lokatorów. Założeniem było wykorzystać 100% przestrzeni dla przyszłej trzy osobowej rodziny by czuła się w niej komfortowo i bezpiecznie.

Apartament jest idealnie ułożony względem stron świata, co podnosi komfort użytkowników. Dzięki zastosowaniu Porte-fenetre – dużych okien sięgających od podłogi do sufitu, pomieszczenia są bardzo dobrze doświetlone i ułatwiają kontakt z dwoma ogromnymi tarasami. Następnym plusem jest zastosowana konstrukcja żelbetowo-szkieletowa, pozwalająca na różne kombinacje i zmiany. Ograniczeniem staje się jedynie ogrzewanie podłogowe już przygotowane przez dewelopera. Po wyeliminowaniu wszelkich niedogodności i wspólnej pracy z Inwestorem postawiliśmy na prosty układ funkcjonalny spelniający wszelkie potrzeby.

W apartamencie zaplanowano dwie sypialnie i gabinet – z możliwością przyjęcia niezapowiedzianych gości, łazienkę i dodatkową toaletę oraz kuchnię wraz z jadalnią otwartą na część dzienną. Dodatkowo zaprojektowana garderoba i schowane wnęki na szafę pozwolą na jaśniejszy układ w pokojach. Przedpokój odważnie został otwarty na salon, podkreślając jego reprezentacyjny charakter. Już po paru krokach można zrozumieć zamiłowanie Inwestorów do rzeczy, które mają w sobie duszę, napotykając na stare składane krzesła ze szkoły podstawowej Klientki. Dziś, odnowione powracają do służby i zapowiadają to co odnajdziemy w dalszej części mieszkalnej.

Salon zmagał się z niefunkcjonalną wnęką, która okazała się wyzwaniem. Wyeksponowana dzięki grafitowemu kolorowi i zastosowaniu białych dodatków idealnie kontrastuje z betonową ścianą po przeciwnej stronie. Charakterystycznymi elementami wystroju części dziennej na pewno jest stolik kawowy zrobiony w duchu upcyclingu oraz stara szafka lekarska z lat 60-tych przerobiona na piękny barek. Salon łączy się z jadalnią i kuchnią w sposób płynny. Granicę jednak można odszukać dzięki nietypowemy ułożeniu posadzki. Motyw sześcioboków pojawia się również w dalszej części apartamentu. Zastosowanie białych heksagonów na ścianach w łazience i toalecie stwarza niepowtarzalny wygląd, który akcentuje niestandardowy układ płytek pod prysznicem. Tutaj zastosowanie płytek 10×30 na ścianę, w tzw układzie „na jodełkę” miał na celu podwyższenie pomieszczenia i nadanie mu eleganckiego klimatu. Sypialnia w artystyczny sposób nawiązuje do zawodów Klientów.

Dominującym materiałem jest jednak drewno. Można go spotkać na podłodze, w postaci deski drewnianej – dąb rustykalny z sękami, czy w wykończeniu okien – dębowe parapety. Pojawia się również jako blat na meblach i wiszących półkach, przeplatając się z elementami żelaza.

Białe pomieszczenia wraz z naturalnymi wykończeniami nadają mieszkaniu luksusowy i niespotykany klimat, a dodatki wnętrzarskie, oparte na duchu upcyclingu, w tym wypadku podkreślają efektywność całego wnętrza. Taka aranżacja kojarzy się z błogim wypoczynkiem oraz oderwaniem od stresów dnia codziennego i słusznie, taki był cel projektanta. Spokój i zadowolenie naszych klientów jest najważniejszy.

  • POWIERZCHNIA \\ 95M2
  • INWESTOR \\ PRYWATNY
  • LOKALIZACJA \\ KATOWICE
  • REALIZACJA \\ 2016
  • AUTOR \\ MGR INŻ. ARCH MAREK JOCHYMCZYK